orfeo sirupy monin

Biokáva

Biokáva

Nejenom v zemích západní Evropy jsou biopotraviny středem zájmu, ale získávají si značnou oblibu i v Čechách. Snahou nejrůznějších kampaní ekologických firem je přesvědčit nás, že by se biopotraviny měly stát běžnou součástí našeho života – součástí zdravého životního stylu.

V prospěch biopotravin hovoří především fakt, že jsou produkovány v souladu s přírodními principy na ekologických farmách a při pěstování se nepoužívají žádné chemické prostředky ani umělá hnojiva. Což občas vyvolá u spotřebitelů obavu, zda chemicky neošetřené potraviny neobsahují například plísně. Na základě výzkumů, které byly provedeny v několika zemích Evropské unie, byl zjištěn překvapivý fakt, že naopak používání pesticidů může být pro rostlinu natolik stresujícím faktorem, že právě v důsledku toho se u nich mohou ve zvýšené míře vyskytnout mykotoxiny. Rovněž bylo prokázáno, že výskyt těchto plísní souvisí více se špatným uskladněním potravin, nežli v samotném způsobu pěstování.

Potraviny bez chemických konzervantů mívají kratší dobu trvanlivosti než potraviny z konvenčních obchodů. Biopotraviny jsou pod neustálou kontrolou a producenti těchto potravin musí splňovat přísné podmínky a požadavky, aby mohli obdržet certifikát, na jehož základě mohou používat ochrannou známku a logo BIO. Přísné sledování produkce biopotravin dává záruku udržení jejich vysoké kvality.

V biokvalitě mohou být téměř všechny potraviny a je tedy mylná domněnka, že jsou vhodné jen pro makrobiotiky anebo vegetariány. Na trhu biopotravin je běžně dostupné máslo, sýry, maso, zelenina a další. Nikoho tedy zřejmě nepřekvapí, že je i biokáva a biokakao.

Existuje mnoho důvodů proč volit biopotraviny a to přesto, že jejich cena je poněkud vyšší než u obdobných potravin v konvenčních obchodech. Důvodů pro jejich vyšší cenu je podle dodavatelů několik, i když to nemusí být pravdy. Zahrnuje prý hlavně celkové vyšší náklady během celé produkční doby, výrazný podíl ruční práce a vyšší náklady spojené s certifikací. Zanedbatelné podle nich nejsou ani nižší výnosy a celkově delší doba růstu plodin, která je přirozená a není žádnými prostředky urychlována. Cena biopotravin by měla odrážet reálnou cenu pravých přírodních potravin a je v ní zohledněna i ochrana přírodních zdrojů a lidského zdraví.

Dnes je totiž filozofie taková, že za bio je si nutné připlatit. Dříve tomu přeci tak ale nebylo – všechno bylo před sto lety bio, proto by se mělo spíše za nebio platit méně, když je v tom neustále chemie, která snižuje cenu těch potravin.

Problémy s certifikací jsou spíše v tom, že každá země má nějaký jiný certifikát (u nás je to třeba např. Zebra) a káva z jiné země má také její vlastní organic certifikát, nám to ale nestačí a proto potřebujeme kvůli reklamě certifikát BIO.

Ale zpět k biokávě, která je pěstována a odebírána z prověřených ekologických farem a bývá velmi často zcela zpracována v zemi původu.

Káva pochází z mlžných pralesů vysokohorských oblastí, především ze zemí Jižní a Střední Ameriky a Afriky a to hlavně z Etiopie, která je pravlastí kávovníku. Je pěstována na vybraných plantážích bez použití chemických přípravků. Nejkvalitnější kávová zrna vybraných druhů arabiky i robusty jsou sklízeny převážně ručním sběrem a zpracovávány co nejšetrnějšími metodami. Kávy jsou hodnoceny pěti stupni chuti od nejjemnější po velmi silnou. Vybrané kávy mají charakteristické chutě, které jsou typické pro oblasti, ze kterých káva pochází. Producenti biopotravin hospodaří způsobem, který je velmi šetrný k životnímu prostředí a zachovává přirozený ekosystém, v plodinách se nehromadí zbytky hnojiv a postřiků jako u běžných, konvenčně pěstovaných plodin. Biokáva stejně tak, jako ostatní biopotraviny, musí splňovat všechny požadavky na bezpečnost a nezávadnost.

Proč tedy kupovat kávu organic anebo Bio? Především proto, že biopotraviny jsou zdravější, v důsledku přirozeného pěstování obsahují více zdraví prospěšných látek, než potraviny z konvenčního zemědělství. Také při pěstování kávovníků jsou brány v úvahu přirozené a nejoptimálnější podmínky a plodiny nejsou vystavovány působení chemických látek. Nepoužívají se pesticidy ani herbicidy, zakázané je také používání umělých hnojiv. V důsledku toho také nedochází ke kontaminaci spodních a povrchových vod. Při sběru zralých kávových bobulí je upřednostňován ruční sběr před mechanickým. Ekoproducenti využívají tradičních metod pěstování plodin a tím se jim daří zachovávat přirozenou obnovu úrodnosti půdy. Kromě uvedených pozitiv, která mají biopotraviny na životní prostředí a zdraví spotřebitelů, je v neposlední řadě i fakt, který vyzdvihuje právem biopotraviny na pomyslný nejvyšší stupínek, a tím je jejich chuť. Skutečně, biopotraviny lépe chutnají, překypují rozmanitými chutěmi a rovněž tak i kávy BIO mají specifickou chuť, která je lahodná i bez přídavku aromat.

Biokávy se prodávají v mleté, nemleté i instantní formě, jsou vhodné jak na přípravu v překapávačích tak i pro zalévanou kávu. Mají širokou škálu chutí a uspokojí i nejnáročnějšího spotřebitele. Každý si může vybrat tu „svou“ kávu, na trhu jsou výrazné aromatické kávy jemných chutí i kávy silné a tmavé. Kdo při přípravě holduje kapučinu, může sáhnout po Bio Fair Trade cappuccino.

Nicméně bohužel i u biokáv a organic kávy je dobré dát pozor na její čerstvost, protože to, že je to bio ještě její čerstvost samo o sobě nezaručuje. Podívejte se tedy na datum pražení kávy a pokud bude starší než dva měsíce, tak je káva prostě stará a již nebude tak dobrá jak by mohla být.