orfeo sirupy monin

Káva a její speciality

Espresso

Malý šálek silné kávy se připravuje ve vysokotlakém kávovaru protlačením horké vody přes porci kávy (7 g kávy na 30 ml vody, silnější rispetto pouze s 20 ml vody, případně double espresso či lungo se 14 g na 50 ml vody).

Cappuccino

Základem klasického cappuccina je kvalitní mléko našlehané horkou párou do pěny. Do šálku s espressem se pak ve stejném poměru přidává teplé mléko a mléčná pěna. Skořice, kakao, čokoláda ani šlehačka s původním receptem na cappuccino nemají nic společného.

 

Macchiato

Na rozdíl od cappuccina se k přípravě tohoto nápoje používá pouze espresso a mléčná pěna.

 

Latte Macchiato

Kombinace předchozích dvou druhů nápoje servírovaná ve vysoké sklenici, aby vynikl dekorativní efekt vrstev mléka, espressa a mléčné pěny.

 

Turecká (arabská) káva

Porce velmi jemně mleté kávy se rozmíchá s vodou, případně i s cukrem a v klasické džezvě se celkem třikrát přivede k varu a nechá usadit.

 

Mocca káva

Tento výrazný nápoj se vyrábí ve speciální dvoudílné šroubovací mocca konvici. V její spodní části je voda a ve středu sítko s kávou. Voda se přivede k varu a horká pára proniká přes sítko do horná části konvice.

 

Pařížská káva

Káva s velkou porcí pravé šlehačky.

 

Alžírská káva

Nápoj s kopcem šlehačky přelitý vaječným krémem.

 

Irská káva

Káva smíchaná s třtinovým cukrem a irskou whiskey, na závěr zjemněná pozvolna vlitou smetanou.

 

Americano

Káva, které lze bez obav vypít více šálků, se skládá z jednoho dílu espressa a dvou dílů vroucí vody.

 

Frapé

Rozpustná káva, cukr, mléko a led důkladně protřepané v šejkru a případně ozdobené šlehačkou.

 

Pharisee Coffee

Káva ochucená rumem a cukrem a doplněná velkou porcí šlehačky.

 

Austrina Fiaker / Luzerner Kafi

Velká mocca káva s větší dávkou cukru a švestkovou brandy je typická pro Rakousko a Švýcarsko.

 

Spanish Carajillo

Káva, likér, brandy nebo rum, cukr a citronová kůra.

 

Caffé Corretto

Espresso s pořádnou porcí grappy, brandy nebo likéru často nabízejí v Itálii.